Voortgang behandeling wet bevordering voortgezet ouderschap etc.

Br.http://groups.google.com/group/gescheiden-ouders-en-kinderen


Voortgang van de behandeling van de "Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding (30145)" in de Eerste Kamer

De "Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding (30145)" betreft de Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met het bevorderen van voortgezet ouderschap na scheiding en het afschaffen van de mogelijkheid tot het omzetten van een huwelijk in een geregistreerd partnerschap

Nadat deze "Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding (30145)" afgelopen zomer op 12 juni j.l. samen met het SP-amendement op het gelijkwaardig ouderschap in de Tweede Kamer werd aangenomen werd hij voor behandeling doorgestuurd naar de Eerste Kamer. De Eerste Kamer kan de wet alleen aannemen of op wetstechnische gronden wegstemmen en terugsturen naar de Tweede Kamer, maar zij kan de wet niet aanpassen of wijzigen, want dat aanpassingsrecht is voorbehouden aan de Tweede Kamer.

Commissieverslag van 25 september van de Vaste Commissie van Justitie van de Eerste Kamer
Alvorens de wet plenair in de Eerste Kamer ter stemming zal worden gebracht, buigt nu eerst de "Vaste Commissie van Justitie" van de Eerste Kamer zich in een schriftelijke behandeling over de wet.
En kennelijk heeft deze schriftelijke voorbehandeling in de Vaste Commissie van Justitie toch nog heel wat voeten in de aarde.

Op 25 september j.l. vergaderde de Vaste Commissie van Justitie erover en we lezen uit het commissieverslag van 25 september het volgende:
Met betrekking tot wetsvoorstel 30145 (Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding) wordt inbreng voor het voorlopig verslag geleverd door de fracties van:
- CDA (Franken),
- VVD (Broekers-Knol),
- PvdA (Haubrich-Gooskens),
- SP (Quik-Schuijt)
- en D66 (Engels).

Dat is niet niks en de deelnemers hebben een hoog advocatuur- en kinderbeschermingsgehalte. En het zal mij dan ook zeer benieuwen waaruit die inbreng allemaal gaat bestaan.

SP-Senator Anneke Quik-Schuijt en het SP-Standpunt Echtscheiding:
Verder komen we in de Vaste Commissie van Justitie van de Eerste Kamer nu ook mevrouw mr. Anneke Quik Schuijt weer als oude bekende en protagonist van de Raad voor de Kinderbescherming tegen. Mevrouw mr. Anneke Quik Schuijt, die in haar vorige functie als familierechter en vice-president aan de Rechtbank Utrecht steeds notoir vader- en kindvijandig opereerde, is inmiddels senator voor de SP geworden en is in haar behandeling van dit wetsvoorstel gebonden aan het geven van uitvoering aan het standpunt van de SP dat gelijkwaardig ouderschap en gedeelde zorg na scheiding in het familierecht tot uitgangspunt heeft.
Zie daarvoor SP :: standpunten :: Echtscheiding (zie ook onder bij bijlage II voor een weergave van dit SP-standpunt)http://www.sp.nl/standpunten/cd_105/standpunt_over_echtscheiding.html
Ik ben daarom gezien het belaste verleden van mr. Anneke Quik-Schuijt dan ook extra nieuwsgierig naar haar inbreng op dit punt in de Eerste Kamercommissie van Justitie.

Website Eerste Kamer
Tot zover deze tussenstand. Voor wie zelf steeds de laatste stand wil volgen, kan hiervoor terecht op de website van de Eerste Kamer.
Zie ook hieronder bij bijlage 1 voor een weergave daarvan. Daar vindt u ook de links naar de tekst van het wetsvoorstel zelf zoals dat nu bij de Eerste kamer is ingediend:
gewijzigd voorstel van wet EK, Aword, pdf
Met vriendelijke groet,

Pieter Tromp

Vader Kennis Centrum (VKC) van Stichting Kind en Omgangsrecht
E-mail: mhtml:%7B282EDDF8-B95D-4B3D-8C43-E00AB55841D6%7Dmid://00000046/!x-usc:mailto:vaderkenniscentrum@gmail.com
Websites: http://vaderkenniscentrum.blogspot.com
http://vadertop.blogspot.com
http://jurlex-ouderschap-nl.blogspot.com

Vader Kennis Centrum (VKC) richt zich op het ontsluiten van informatie en kennis die eraan bijdraagt om de rol van mannen en vaders bij de opvoeding van, de zorg voor en het onderwijs aan kinderen op waarde te schatten en met overheidsbeleid te ondersteunen op een wijze die aan inzet en betrokkenheid van vaders voor hun kinderen en aan de gelijkwaardigheid van vaders aan moeders als ouders recht doet. Een kind heeft recht op de gelijkwaardige zorg en betrokkenheid van beide ouders en beide genders. In gezinsverband - óók na een scheiding - maar ook in de kinderopvang, op school en in de andere levensgebieden van kinderen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BIJLAGE I: Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding (30.145)
Eerste Kamer der Staten-Generaal - Wet 30145http://www.eerstekamer.nl/9324000/1/j9vvgh5ihkk7kof/vh6xlx3hg5vq
Dit wetsvoorstel wijzigt het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Rechtsvordering ter bevordering van het ouderschap na een scheiding. Het wetsvoorstel verplicht ouders tot het opstellen van een ouderschapsplan. In dit plan moeten afspraken gemaakt worden over verzorging en opvoeding van kinderen als ouders gaan scheiden.Het voorstel is er op gericht dat ouders vroegtijdig nadenken over de invulling van het ouderschap na scheiding en hierover afspraken maken om onnodige conflicten te voorkomen. Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Daarnaast wordt ook de zogenaamde flitsscheiding afgeschaft. Het is niet langer mogelijk een huwelijk via de burgerlijke stand om te zetten in een geregistreerd partnerschap en dat vervolgens buiten de rechter om te beëindigen.Op 1 juli 2004 is het Initiatiefvoorstel-Luchtenveld wet beëindiging huwelijk zonder rechterlijke tussenkomst en vormgeving voortgezet ouderschap (29.676) over hetzelfde onderwerp ingediend. De Eerste Kamer heeft dit wetsvoorstel op 20 juni 2006 na stemming bij zitten en opstaan verworpen. De fractie van D66 stemde voor.Het voorstel is op 12 juni 2007 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, PvdA, VVD, PvdD, ChristenUnie, SGP, PVV en CDA stemden voor. Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Justitie vond plaats op 25 september 2007. Het voorlopig verslag is voorzien voor 9 oktober 2007.
De inhoudelijke beschrijving van dit voorstel is gebaseerd op het oorspronkelijke voorstel en eventuele nota's van wijziging. Mogelijke wijzigingen in wetsvoorstellen en pkb's door aangenomen amendementen of amenderende moties zijn te vinden in het stemmingsoverzicht (onder rubriek 'Behandeling in TK').
Ingediend: 9 juni 2005 Titel: Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met het bevorderen van voortgezet ouderschap na scheiding en het afschaffen van de mogelijkheid tot het omzetten van een huwelijk in een geregistreerd partnerschap (Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding)
Schriftelijke voorbereiding: commissie voor Justitie (Just.)
Ondertekening: minister van Justitie
Inwerkingtreding: Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip
Documenten Eerste Kamer:


25 september 2007korte aantekening commissie Justitie (Just.)word

26 juni 2007korte aantekening commissie Justitie (Just.)word

12 juni 2007gewijzigd voorstel van wet EK, Aword, pdf

Behandeling in TK


12 juni 2007stemmingsoverzicht (herzien)word ----------------------------------------------------------
Bijlage II:
Het SP Standpunt inzake echtscheiding dat op gezag van het voltallige SP-verkiezingscongres bijeen in 2006 tot het standpunt van de SP is gemaakt.

SP :: standpunten :: Echtscheidinghttp://www.sp.nl/standpunten/cd_105/standpunt_over_echtscheiding.html

Standpunt :: Echtscheiding
Bijna één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Jaarlijks maken meer dan 50.000 kinderen de scheiding van hun ouders mee. Een kwart van alle kinderen van wie de ouders scheiden, verliest op termijn het contact met één van beide ouders, in de meeste gevallen de vader.Kinderen hebben - ook na echtscheiding - recht op verzorging door en contact met beide ouders. De SP is daarom voorstander van gelijkwaardig ouderschap.Beide ouders zullen hierover met elkaar afspraken moeten maken. Komen zij er niet uit dan zal de rechter dat moeten doenElk jaar worden enkele tientallen kinderen door één van hun ouders tegen de wil van de andere ouder meegenomen naar het buitenland. Wanneer het kind is meegenomen naar een land dat geen partij is bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag, blijkt het in de praktijk vaak bijzonder moeilijk om de kinderen terug naar Nederland te laten komen. De SP denkt daarom dat preventie van ontvoeringen naar het buitenland van groot belang is. Om die reden steunt de SP het voorstel om de strafmaat op kinderontvoering te verhogen, zodat het inzetten van opsporingsbevoegdheden ook al bij de voorbereiding van deze misdaad ingezet mogen worden.
---------------------------------------------------------------------Zie verder ook: SP-Opinie :: Kinderen met een betrokken vader functioneren beter :: door Harry van Bommel en Joep Zanderhttp://www.sp.nl/opinies/729/Kinderen_met_een_betrokken_vader_functioneren_beter.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

Onderzoek verband geloof en persoonlijkheidsstoornis

Het einde van het gezin.......